עוד תחרות נגמרה, וכרגיל יש לי כמה שעות להרוג בשדה תעופה.
הפעם היות ויש הרבה משחקים אני אתרכז בחומר השחמטאי, וכנראה שתוך כדי יפלטו כמה פרטים על המסביב, שהיה הפעם לא מרגש בעליל.
אז קודם כל קצת על התחרות עצמה, אליפות אירופה שהתקיימה השנה ה-12 במספר, היא כנראה התחרות הפתוחה הכי גדולה, חשובה ויוקרתית במהלך כל שנה, חוץ מאולי אירופלוט שחוזקה נובע בעיקר מהגבלת המד כושר ל-2550+ ומהפרס שכולל גם כרטיס לדורטמונד.
אמנם אני כבר לא כל כך צעיר, אבל גם בשבילי זו הייתה תחרות של פעם ראשונה, אחרי שרואים כל כך הרבה 2600 אפשר לשכוח שגם מתחת למד כושר הזה יש רבי אמנים סופר חזקים, ותחרות שבה להסתובב באזור ה-50 אחוז כל הזמן זה בעצם הישג לא קטן, ובעקרון כשמפסידים יש הגרלה יותר קשה מאשר שמנצחים.
חוץ מזה אף רב אמן לא מקבל תנאים, וזו הזדמנות נדירה לראות שחקנים בכל הרמות נאבקים כל דקה, על ציונים, על מד כושר, על +4 לאליפות עולם וכמובן על המקומות הראשונים.
המטרות שלי היו יותר צנועות, לעשות ציון לרב אמן, או לפחות להלחם אליו, וכמובן לשחק טוב ולצבור ניסיון.
בסיבוב הראשון, אחרי טיסה חלקה, ונסיעה די משעממת באוטובוס מזאגרב לרייקה, שיחקתי בשחור נגד אלכסנדר ביליאבסקי, שם מוכר כמובן, וגם שחקן די חזק, יחסית לגילו (כמעט 60) הוא לא פראייר, ונחשב לוחם ושווה את ה-2657 שלו, עדיין לא בקו הירידה.
שיחקתי בשחור ואחרי וריאנט קצת משני שלו נגד ההולנדית שלי הגענו לעמדה הבאה:

כאן יריבי שיחק 10.פח3? בלי להכנס יותר מידי לתיאוריה עמוקה של וריאנט משני, הרעיון של הלבן בלשחק ב4 זה לקחת מרחב באגף המלכה והוא יכול לשחק אותו בכל מיני סדרי מסעים, יריבי בחר להשאיר את הפרש שלו בז1 בדיוק כדי שהוא יוכל לצאת לח3 ומשם לו4, הבעייה היא שבעמדה הנוכחית הלבן לא יצב מספיק באגף המלכה בשביל לשחק מסעים סתמיים, אחרי ב:ג6 הוא היה נמנע מהצרות במשחק, אבל עדיין עומד בלי יתרון.
10...ד:ג4 11.ב:ג6 (אחרי פ:ג4 ג:ב5 אין ללבן באמת תמורה לחייל) 11...פ:ג6 12.פ:ג4 רה6 (פג4 לא יכול לזוז בגלל שא2 תולה, ולהגן עליו קשה כי ד4 חלש, כלומר אין אפשרות למהג2, בינתיים השחור סיים את הפיתוח והלבן עדיין רחוק משם). 13.צג1 (יחידי תכלס) פה4! (בעמדה הזאת התרכזתי למחשבה עמוקה, כי די מהר הבנתי שיש לשחור יתרון, וכדי לא לזרוק אותו צריך למצוא את הרעיון הכי חזק ולא להתפתות לכל מיני מסעים אחרים שנראים טוב כמו א3 שכופה רא1 אבל לא עושה כלום חוץ מלתת למלכה הלבנה ערוגה בב3, או רד5 שגם הוא לא מוביל ליתון. המסע ששיחקתי הוא די הגיוני וגם הכי חזק, השחור מחדש את האיום על ד4, ומוסיף רעיונות של ר:ג4 עם מהא5+).
14. 0-0 (בליאבסקי מחליט לעבור לסיום בלי רגלי, אבל גם ר:ה4 ו:ה4 פו4 רו7 די עגום ללבן) 14...ר:ד4 15.ר:ד4 מה:ד4 16.ה3 מה:ד1 17.צו:ד1 צוד8 השחור כמובן זכוי לגמרי בסיום, ונגד שחקן אחר או אם אני הייתי שחקן אחר, התוצאה הייתה אמורה להיות ניצחון קל, שילוב של הטכניקה שלי והשם של היריב גרם לתוצאה אחרת:

השחור עדיין זכוי לגמרי, אבל כאן היה נחוץ א3 או צד2 (את הראשון לא שיחקתי כי פחדתי שהרגלי יפול באיזו דרך קסומה, והשני סתם חותך את המלך הלבן וזוכה בקלות.) במקום זה 29...רב3? 30.מה2 צד7 (צד5 עדיין שומר על סיכויים טובים כי החלפת צריחים אמורה להפסיד ללבן בגלל רגלי א' העובר המרוחק, אבל לי היה רעיון אחר)
31.פד4 רד5 (צא7 עדיין היה יותר טוב אבל כנראה תיקו) 32.צא5 ה5 (הרעיון) 33.פו3 (הסתירה, מתברר שראיתי רק נסיגות אחרות של הפרש שאחריהן שחור זוכה בקלות ממה אני זוכר) אחרי המסע במשחק לשחור כבר אין יתרון ואחרי, 33...רג4+ 34.מה1 רב3 35.פ:ה5 צד1+ 36.מה2 צח1 37.ה4 גיליתי שלקיחה בח2 לא מובילה לשום מקום כי אחרי שחים בא8 וא7 עם הצריח המלך השחור לא יכול לברוח לו6 או ח6 בגלל מזלג מכריע בז4, במקום זה שיחקתי 37...צא1 עם הרעיון לעשות משהו עם רגלי א', אבל אחרי 38.צא8+ מז7 39.צא7 חזרתי לז8 כדי לעבור את מסע 40, ואחרי שקיבלתי חצי שעה הסכמתי לתיקו כי ראיתי שאחרי צא7+ מו6 או מח6 לא טובים כי הלבן משחק ו4 עם משחק נגד מספיק והותר נגד המלך השחור, ובמצב שהגענו אליו הבנתי שאני יכול רק להדרדר משמה.
לסיכום משחק די מוזר, מצד אחד ברור שהיריב שיחק בצורה חלשה מכושרו, אבל זה לא ממש רלוונטי אלי, ובעצם בלי לעשות משהו מיוחד קיבלתי עמדה זכוייה לחלוטין (אלא אם לשחק הולנדית זה משהו מיוחד בצורה קוסמית כלשהי).
בסיבוב השני קיבלתי בלבן יריב עם אותו מד כושר (2657) אבל קצת יותר רוסי וקצת יותר רוסי (דניס חיסמטולין) בפתיחה הוא הפתיע אותי עם וריאנט שהוא לא שיחק לפני זה בפילידור, ובעמדה מסובכת שהתקבלה חשבתי קצת יותר מידי, בזמן שהוא בעיקר חיכה לטעות שלי, שהפכה מצב שווה להקרבת כלי לא טובה, שנגמרה בעמדה אבודה, שהפכה בעזרתו לסיום של צריח +4 נגד צריח +רץ +2 שהיה כנראה אבוד בכל מקרה, אבל הפסדתי מהר יותר בגלל דוחק זמן שבו פשוט שמתי את החייל הכי חשוב בעמדה שלי.
בסיבוב השלישי בשחור נגד רומני 2250 היה מאוד חשוב לנצח ולחזור לקבל שחקנים חזקים, אחרי הפתיחה סיבכתי את העמדה קצת יותר מידי, ולמשך 3-4 מסעים המצב היה די חשוד, למזלי היריב שיחק לא טוב, ויצאתי עם יתרון קטן בעמדה, וענק על השעון, אבל לקראת המסע ה-40 שקעתי במחשבה כי מצאתי רעיון הגנתי חזק בשבילו, אחרי שפספסתי זכייה מסע קודם לכן, בסוף עברנו לסיום לא פשוט בדיוק בתום ביקורת הזמן, אבל הוא התפתה לקחת רגלי וישר זוג הרצים שלי ורגלי ג' עובר הכריעו את המשחק.